Aanhangwagen

Wij verzorgen ook rijles voor de aanhangwagen E achter B

Aanhangwagenrijbewijs BE

Autorijschool de Toekomst verzorgt ook rijlessen voor de aanhangwagen E achter B. Altijd handig voor wanneer dit rijbewijs bedrijfsmatig of privé echt nodig is. Voorwaarde hierbij is wel dat de kandidaat in het bezit is van een rijbewijs B.

De rijlessen starten altijd vanaf de rijschool. Je kan jezelf (of je personeel) aanmelden via ons online aanmeldingsformulier en/of via een telefonisch infogesprek. Zorg wel dat de aanmelding ruim voor de gewenste examendatum plaatsvindt. Dit i.v.m. onze planning en de plantijden bij het CBR!

Wanneer rijbewijs BE?

Als het ledig gewicht van de aanhangwagen + het laadvermogen meer is dan 750 kg.
Ledig gewicht + laadvermogen = toegestane maximum massa van een voertuig (=TMM)

Als de toegestane maximum massa (TMM) van de totale combinatie meer is dan 3500 kg. (let op: Zie uitzondering onder categorie B).
Rijbewijs B is voldoende, als de TMM van de aanhangwagen niet meer is dan 750 kg. Dit betekent dat de TMM van de totale combinatie, (trekkend voertuig en aanhangwagen) niet meer mag zijn dan 3500 kg.

Opleiding

Ruim voor het examen wordt er een intest ingepland van 2½ uur om te bekijken of er buiten het pakket nog extra rijlessen nodig zijn. Voor het examen heb je ook nog een rijles van 2½ uur. Het examen is in Eindhoven en uiteraard worden de rijlessen daarop afgestemd. Je instructeur neemt de uitnodiging voor jouw examen op de dag van het examen mee. Zelf neem je die dag een grote vorm van zelfvertrouwen mee en jouw rijbewijs B.

Via deze LINK machtig je onze rijschool, zodat wij voor jou het examen kunnen inplannen bij het CBR. (Rijschoolnummer 9151H7)

Rekenvoorbeeld 1

Een TMM trekkend voertuig is 2500kg, de TMM van de aanhangwagen is 1000kg. TMM van de combinatie is dan niet meer dan 3500kg en dus is een rijbewijs B voldoende.

Uitzondering : Een combinatie mag maximaal 4250kg wegen mits de TMM van het trekkende voertuig niet meer bedraagt dan 3500kg en de TMM aanhanger niet meer is dan 750kg.

Rekenvoorbeeld 2

Een Hummer met TMM 3500kg mag dus maximaal een aanhangwagen van 750kg trekken.

Aanvullende regels:
- De TMM van de aanhanger mag niet zwaarder zijn dan het trekkend voertuig volgens weergave op het kentekenbewijs A1 max. mag trekken.
- Het trekkend voertuig mag niet meer dan 3500kg wegen, dan is een vrachtwagenrijbewijs nodig.

Theorie?

Een apart theoriecertificaat is niet verplicht voor het behalen van rijbewijs BE. Onderaan op deze pagina vind je een link vinden die verwijst naar de meest gestelde vragen die je tijdens het examen goed moet kunnen beantwoorden.

Voor rijbewijs BE heb je natuurlijk wel een rijbewijs B nodig, hiervoor heb je al een theoriecertificaat ontvangen van het CBR.

Gezondheidsverklaring

Voordat je op examen kunt, moet je op de site van het CBR de gezondheidsverklaring invullen. Er worden vragen gesteld over je fysieke en mentale gezondheid. Indien je één van deze vragen met JA denkt te moeten beantwoorden, neem dan zo spoedig mogelijk eerst contact op met je huisarts of deze vraag relevant voor jou is. Via deze LINK kun je de gezondheidsverklaring invullen. De kosten voor de gezondheidsverklaring zijn € 44,50 en is 1 jaar geldig.
- Onder deze LINK vind je “informatie over de inhoud van het examen”.
- Onder deze LINK vind je “veel gestelde vragen bij examen BE”.

Rijles pakket BE

5 uur rijles (incl. intest en examen): € 690,00
Buiten het pakket:
- Rijles van 60 minuten: € 79,00
- Praktijkexamen: € 295,00

Alle prijzen zijn incl. BTW!